Rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

In Penolong Pegawai Arkib S27 by zeo1 Comment

Atas permintaan calon Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 sesi ambilan 2014, pihak kami akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Bertulis Penolong Pegawai Arkib S27 tidak lama lagi. Sekiranya anda antara salah seorang calon yang terlibat dalam peperiksaan tersebut maka anda boleh mendapatkan panduan khas ini apabila jualan di buka nanti.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini atau terus sahaja ke laman jualan di bawah. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka pada 9 Mei 2014.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

 

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut melalui link pembelian di atas.

PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27 SESI 2014

Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 sesi 2014 akan diadakan tidak lama lagi. Ianya merupakan antara peperiksaan SPA tahap Diploma yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB

Jawatan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 merupakan jawatan yang diwujudkan di bawah Jabatan Arkib Negara. Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Penolong Pegawai Arkib S27 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang berkaitan dengan Jabatan tersebut.

Secara amnya, seorang Penolong Pegawai Arkib S27 akan melaksanakan tugas berkaitan dengan pengurusan sumber perolehan bahan-bahan arkib dari sumber-sumber awam/persendirian semasa menjawat jawatan tersebut.

TUGAS SEORANG PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Penolong Pegawai Arkib Gred S27 berdasarkan apa yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia;

Menguruskan sumber perolehan bahan-bahan arkib dari sumber-sumber awam/persendirian, pemprosesan, pemeliharaan, pengawetan, penjilidan, penyediaan panducari rekod, pemindahan, penilaian, ulangkaji dan penurunan taraf rekod-rekod yang terperingkat, aktiviti sebaran dan pengumpulan maklumat serta urusan pentadbiran dan kewangan.

Untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Arkib S27, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Bertulis Penolong Pegawai Arkib Gred S27.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut. (Anda boleh mendapatkan keputusan yang lebih baik sekiranya anda mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 di atas)

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas dan Panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 yang terkandung di dalam ebook Penolong Pegawai Arkib S27 yang akan di buka untuk jualan nanti.

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman ini. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

FORMAT PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Untuk makluman anda, mengikut format peperiksaan terdahulu, peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 2014 kali ini tidak banyak bezanya.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

Format Gred S27 Penolong Pegawai Arkib mengandungi 2 Seksyen utama sahaja iaitu:

  1. Seksyen A (Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia)
  2. Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah)

Peperiksaan ini mempunyai 2 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan S27 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Penolong Pegawai Arkib dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PENOLONG PEGAWAI ARKIB GRED S27

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Secara umum bahagian ini akan menguji calon dengan subjek dan skop soalan yang luas. Kunci utama untuk menjawab ialah pengetahuan umum calon kepada isu semasa dan perkembangan yang berlaku dalam negara.

Namun soalan juga akan lebih terarah dan mempunyai perkaitan dengan tugas arkib, jabatan arkib, pentadbiran kerajaan, ekonomi, sukan, komputer dan sebagainya.

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Penolong Pegawai Arkib Gred S27 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Apakah Program-program yang telah dijalankan oleh Jabatan Arkib Negara?

I. Program Kembara Memorial 1Malaysia
II. Program Arkib Bersama Masyarakat
III. Program Semarak Rukunegara
IV. Program Mengenang Tokoh Negarawan

A. I dan II
B. II dan III
C. I, II dan III
D. Semua di Atas

Atlet berikut pernah memenangi pingat di Sukan Olimpik kecuali..

A. Cheah Soon Kit
B. Jalani Sidek
C. Yap Kim Hock
D. Nicol Ann David

Jika ‘Keranamu Malaysia’ dan ‘Janji ditepati’ sinonim dengan hari kemerdekaan Malaysia, apakah frasa yang sinonim dengan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara?:

A. Utamakan Keluarga
B. Hanya Untukmu
C. Bersatu Membina Negara
D. Negara Bangsa Nusa

CONTOH SOALAN MATEMATIK PENOLONG PEGAWAI ARKIB GRED S27

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan
menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Menggunakan Logik untuk Menyelesaikan Masalah.

Dalam seksyen ini calon akan diberikan permasalahan yang berkaitan dengan pengurusan acara, pengurusan media dan perhubungan awam. Calon-calon dikehendaki menggunakan kepintaran pemikiran dan juga logik untuk menyelesaikan
permasalahan yang diberikan.

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data

Calon akan diberikan data atau jadual yang menggunakan pelbagai perangkaan. Daripada perangkaan ini calon dikehendaki menganalisis data atau jadual yang diberikan dengan menggunakan kaedah seperti carta pai, carta bar atau graf.

(iii) Konsep Matematik

Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif.

Berikut merupakan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27, Seksyen B Matematik yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan. Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

Contoh Soalan Matematik Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

 

DAPATKAN CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Penolong Pegawai Arkib S27 melalui link berikut. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat. Jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan peperiksaan anda.

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman ini. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN KHAS PENOLONG PEGAWAI ARKIB GRED S27

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan S27.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 ini.

  • Contoh Soalan Khas Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 untuk rujukan.
  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
  • Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan S27 Penolong Pegawai Arkib.
  • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Penolong Pegawai Arkib S27 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!
  • Anda akan menerima maklumat Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 beserta contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 dan jawapan sebagai persediaan anda.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca melalui fungsi langganan di bawah. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

Daftar Percuma Sebagai Pembaca

[Blog & Affiliate]
Daftar Sebagai Pembaca Di Bawah & Terima Notifikasi Terus Ke Inbox Anda
DAFTAR
Zeo Unic

Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge