contoh soalan peperiksaan ptd

Contoh Soalan PTD M41 / Format Peperiksaan Online

In Hebahan by zeoLeave a Comment

Calon Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan PTD Gred M41 yang akan pihak kami edarkan nanti.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, tugas-tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik, gaji dan maklumat jawatan Pegawai PTD dan contoh soalan peperiksaan M41 pastikan anda habiskan membaca perkongsian ini.

PANDUAN DAN CONTOH SOALAN PTD M41

Atas permintaan calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 sesi ambilan 2014, pihak kami akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 tidak lama lagi. Sekiranya anda antara salah seorang calon yang terlibat dalam peperiksaan tersebut maka anda boleh mendapatkan panduan khas ini apabila jualan di buka nanti.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

 

DOWNLOAD REVIEW COPY KHAS PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

(Anda Perlu Melanggan Untuk Mendapatkan Review Copy Percuma)

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan PTD M41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41 SESI 2014

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 sesi 2014 merupakan antara peperiksaan SPA tahap tinggi yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK

Jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 merupakan jawatan Pengurusan dan Professional yang diwujudkan di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik M41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang memerlukan khidmat seorang Pegawai Tadbir Diplomatik.

Manakala di peringkat tertinggi, seorang Pegawai PTD akan berkhidmat di Kedutaan dan Pensuruhjaya Tinggi yang memerlukan calon mempunyai ciri kepimpinan PTD tahap tertinggi dalam mengalas tanggungjawab.

TUGAS SEORANG PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Untuk menyandang jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan PTD Gred M41. Ianya merupakan antara contoh terkini agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

 

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman ini. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

LANGGAN PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

FORMAT PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Untuk makluman anda, berdasarkan maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia, pada tahun ini peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 akan diadakan secara online dan ia melibatkan calon dari pelbagai bidang dan kelulusan.

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 masih lagi mengekalkan format peperiksaan terdahulu dengan tambahan seksyen baru iaitu Ujian Psikometrik (Penaksiran Personaliti) calon. Peperiksaan M41 Pegawai Tadbir Diplomatik masih mengekalkan Seksyen A mengenai Pengetahuan AM Tentang Malaysia dan Dunia dan Seksyen B iaitu Daya Menyelesaikan Masalah.

Hanya satu Seksyen baru diperkenalkan iaitu Seksyen Ujian Psikometrik yang akan menguji calon, Seksyen ini mengantikan Seksyen Esei.

Jadi kini calon tidak perlu lagi menjawab bahagian Esei peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

 1. Bahagian A (Pengetahuan AM PTD Tentang Malaysia dan Dunia)
 2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah Matematik PTD)
 3. Bahagian C (Ujian Psikometrik PTD / Penaksiran Personaliti Calon)

Peperiksaan ini mempunyai 3 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan M41 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PTD PENGETAHUAN AM PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji pengetahuan calon terhadap perkara-perkara yang berlaku di dunia amnya dan Malaysia khususnya berkaitan dengan isu-isu semasa, hal ehwal politik, dasar-dasar awam pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber kewangan, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, serta keselamatan negara.

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan.

Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

 

Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

CONTOH SOALAN PTD MATEMATIK PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK GRED M41

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik exam ptdcontoh soalan kemahiran logik exam ptd

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD Contoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam PTD

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

contoh soalan peperiksaan ptd gred m41

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Untuk contoh lengkap, anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan.

Penilaian Ujian Penaksiran Personaliti SPA adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Seksyen Sahsiah dan Minat dikenali juga sebagai Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

SKOP SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK PTD

Berikut merupakan skop soalan yang mungkin diajukan kepada calon;

 • Kemahiran Berfikir
 • Sikap
 • Perwatakan
 • Emosi
 • dan lain-lain

Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

Ingat pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

CONTOH SOALAN PTD UJIAN UJIAN PSIKOMETRIK

Penilaian Ujian Psikometrik PTD adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Berikut merupakan contoh soalan PTD yang mungkin di tanya dalam ujian.

Ujian Sahsiah dan Minat PTD Ujian Psikologi SPA

DAPATKAN CONTOH SOALAN PTD M41

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 melalui link berikut. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat. Jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan peperiksaan anda.

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman ini. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

LANGGAN PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN KHAS PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan M41.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 ini.

 • Contoh Soalan PTD Khas Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 untuk rujukan.
 • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
 • Huraian secara terperinci setiap Seksyen Peperiksaan M41 Pegawai Tadbir Diplomatik.
 • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam PTD Pegawai Tadbir Diplomatik M41 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
 • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!
 • Anda akan menerima maklumat Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 beserta contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 dan jawapan sebagai persediaan anda.

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

 

BELI PANDUAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman PTD Malaysia melalui fungsi langganan di bawah. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

Daftar Percuma Sebagai Pembaca

[Blog & Affiliate]
Daftar Sebagai Pembaca Di Bawah & Terima Notifikasi Terus Ke Inbox Anda
DAFTAR
Zeo Unic

Leave a Comment

CommentLuv badge